Продавець ТОВ УКРВЕТ розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
295 відгуків
Ветеринарне обладнання та інструменти | Обладнання для тваринництва і птахівництва
Контакти
ТОВ УКРВЕТ
ул. Сеченова 7А, 03127, Київ, Україна
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45
+380 (96) 426-45-45
Мапа
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45

Тепловий стрес у свиней

Тепловий стрес у свиней

Більшість тварин можуть віддавати внутрішнє тепло тіла назовні за допомогою потовиділення та дихання – це два найбільш важливі інструменти підтримки температури тіла, які утворюють вбудовану систему терморегуляції. Але свійська птиця і свині не здатні пітніти, щоб охолонути, і це робить їх надзвичайно чутливими до теплового стресу. Тепловий стрес виникає в результаті поєднання кількох факторів, таких як високі температури, фактори навколишнього середовища (відносна температура, вологість) та фізичні характеристики тварини.

Різке підвищення температури довкілля піддає господарства високому ризику зниження продуктивності. Тому до цього питання слід ставитись з особливою обережністю. Тепловий стрес стає зростаючою проблемою у свинарстві, що щорічно обходиться виробництву досить кругленькі фінансові збитки. Хоча свині здатні підтримувати стабільну внутрішню температуру тіла 39°C незалежно від зовнішнього впливу, порівняно з іншими тваринами, вони менш терпимі до жарких та вологих умов через нездатність пітніти. Маленькі свині дуже чутливі до холоду, а от свиноматки, кнурі та свині на відгодівлі більш чутливі до тепла.

Зона теплового комфорту для свиней - це діапазон температур, при якому свині не холодно та не спекотно (від 18 до 25 ° C). Тепловий стрес – це фізіологічний стан, коли тварини не можуть регулювати свою внутрішню температуру.

Цей стан залежить від різних факторів:

Вологість: Температура навколишнього середовища та вологість сприяють тепловому стресу. У свиней зазвичай виникає тепловий стрес при набагато нижчих температурах та високій вологості.

Вага тварини: Свині вагою понад 75 кг чутливіші до теплового стресу, ніж молоді свині.

Інші фактори, такі як щільність посадки в загоні, тип будівлі, генетика та рух повітря які також впливають на те, як свиня може відчувати тепловий стрес.

У разі виникнення теплового стресу у свиней активуються механізми терморегуляції. Вони складаються з поведінкових та метаболічних змін, які знижують теплове навантаження на організм з метою підтримання нормальної температури тіла свині. Звичайні реакції на тепловий стрес у свиней включають зниження споживання корму, збільшення частоти дихання і збільшення споживання води. На відлучці та відгодівлі поросят, тепловий стрес викликає зниження споживання корму та збільшення споживання води. Середньодобовий приріст свиней знижується, а коефіцієнт конверсії корму збільшується. Зниження споживання корму призводить до зниження метаболічної активності, тим самим зменшуючи кількість тепла, яке виділяється в результаті перетравлення та поглинання поживних речовин корму.

Тим не менше, можна вжити адекватних запобіжних заходів, щоб зменшити вплив теплового стресу на прибутковість ферми і комфорт тварин, а саме:

• Розділіть роздачу корму на дрібніші порції, корм повинен бути свіжим, його роздача повинна проводитись у прохолодні години.

• Зменшіть рівень не перетравлюваного білка (менше виділеного метаболічного тепла) і використовуйте більше синтетичних амінокислот відповідно до концепції ідеального білка.

• Збільште енергетичну концентрацію корму, щоб компенсувати зниження споживання корму. Використовуйте більше жиру та менше крохмалю як джерело енергії.

• Збільшіть баланс електролітів.

• Збільшення кількості вітамінів, мінералів та амінокислот пропорційно високоенергетичному корму.

• Забезпечте достатню кількість свіжої, чистої води.

Пам'ятайте, що завжди існують сучасні рішення, що дозволяють знизити вплив стресового тепла на свиней. Вищезгадані запобіжні заходи можуть бути скориговані залежно від умов вирощування ваших тварин, умов господарювання (тип будівлі, вентиляція, ітд) та цілей, які переслідуються з точки зору продуктивності.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner