Продавець ТОВ УКРВЕТ розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
295 відгуків
Ветеринарне обладнання та інструменти | Обладнання для тваринництва і птахівництва
Контакти
ТОВ УКРВЕТ
ул. Сеченова 7А, 03127, Київ, Україна
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45
+380 (96) 426-45-45
Мапа
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45

Вибираєте програму рідкого вигодовування: цільне молоко чи комерційний замінник молока?

Вибираєте програму рідкого вигодовування: цільне молоко чи комерційний замінник молока?

Що краще? Цільне молоко чи комерційний замінник молока?

Фактори, які треба враховувати під час вибору програми рідкого вигодування телят:

  • кількість вигодованих телят
  • економність 
  • харчові характеристики 
  • показники продуктивності теляти
  • наявність ресурсів, наприклад, постійні постачання нетоварного молока
  • проблеми контролю інфекційних захворювань
  • особисті переваги

Вибір на користь згодовування замінника молока замість товарного цільного молока часто є економічним рішенням, оскільки витрати, пов'язані з  згодовуванням комерційного замінника молока, зазвичай нижчі, ніж витрати на згодовування товарного суцільного молока. На додаток до цих економічних міркувань, сучасні високоякісні комерційні замінники молока пропонують низку переваг, включно зі повсякденною стабільністю, простотою та гнучкістю зберігання, змішуванням та годуванням, контролем захворювань і добра продуктивність зростаючих телят. Проте годування цільним молоком може поліпшити продуктивність. Крім підтримки вищих темпів приросту, таке поліпшене споживання енергії також може бути особливо цінним для теляти в періоди холодового стресу, коли температура довкілля низька, а також може сприяти поліпшенню імунної функції та здоров'я теляти.

Годування сирим нетоварним молоком (відхідним молоком) являє собою один зі способів досягнення важливої економної та поживної ефективності, але може призвести до ризику виникнення та передачі інфекційних захворювань у молочних телят. Воно може містити бактеріальні патогени, як-от Mycobacterium , різновиди Salmonella, Mycoplasma, Listeria monocytogenes, різновиди Campylobacter, Mycobacterium bovis та Escherichia coli. Крім можливого передавання патогенів, ще однією проблемою, пов'язаною з годівлею нетоварним молоком, є можливий шкідливий вплив ендотоксинів, які можуть бути виявлені в маститному молоці. Загалом безпечно годувати телят маститним молоком або молозивом, за винятком новонароджених телят, через побоювання щодо більшої проникності кишківника для бактерій або токсинів. Ще одна проблема пов'язана з впливом на телят залишків антибіотиків, які в низьких концентраціях можуть бути виявлені в нетоварному молоці, що призводить до утворення залишків в м'ясній продукції та, можливо, до виникнення стійких бактерій до протимікробних препаратів. Виробники, що годують телят нетоварним молоком, яке може містити залишки протимікробних препаратів, мають призначити відповідний період "відстою" тварин, перш ніж відправляти телят на забій.

Пастеризація нетоварного молока для зниження ризику передавання патогенів

Недавнє впровадження комерційних систем пастеризації на фермах пропонує виробникам метод зниження ризику передавання патогенів і може стати життєздатною економічною стратегією годування молочних телят. Пастеризація — це просто процес нагрівання молока за заданої температури впродовж заданого періоду часу, що призводить до зниження концентрації життєздатних бактерій. Однак не варто плутати пастеризацію та стерилізацію. Деякі термостійкі (зазвичай непатогенні) бактерії виживають у цьому процесі. Комерційні пастеризатори періодичної дії зазвичай є найпростішими та найдешевшими. Вони складаються з ємності, мішалки- залежно від конструкції, обігрівної водяної сорочки або нагрівального елемента та перемішувального пристрою, зануреного у рідину. Комерція пропонує автоматизацію з термостатичним керуванням, що спрощує експлуатацію. Молоко нагрівається до заданої температури , витримується там упродовж 30 хвилин, а потім автоматично та швидко охолоджується перед згодовуванням. Ці системи постійно перемішують рідину, щоб забезпечити рівномірне нагрівання молока. Очищення періодичних систем зазвичай здійснюється вручну. Періодичні системи можуть мати великі місткості. Одна з проблем, пов'язаних із періодичною пастеризацією, полягає в тому, що нагрівання дуже великих обсягів молока до заданої температури, може тривати кілька годин. За таких обставин, як це може бути в разі великих ферм, які відгодовують велику кількість телят, може бути ефективнішим використовувати пастеризатор безперервної дії більшої продуктивності. Виробники мають вжити заходів, щоб уникнути фекального забруднення нетоварного молока під час процесів збору, зберігання, пастеризації або годівлі. Щоб годування телят пастеризованим нетоварним молоком було успішним, виробники мають взяти на себе зобов'язання правильно керувати й контролювати програму годівлі пастеризованим нетоварним молоком.

Процедури пастеризації

Виробник або дистриб'ютор має надати ефективні протоколи пастеризації молока. Персонал ферми, що використовує обладнання, має бути навчений використанню цих протоколів і дотримуватися їх.  Кількість нетоварного молока може коливатися день у день або від тижня до тижня. Отже, усі ферми мають мати план або стратегію на випадок браку достатнього обсягу нетоварного молока. Одним із варіантів може бути годування пастеризованим нетоварним молоком молодших телят, які, імовірно, найбільше "виграють" від поліпшення споживання поживних речовин, а потім годувати старших телят комерційними замінниками молока.

  • Обробка та зберігання сирого молока.

Виробники мають розуміти, що пастеризація не дорівнює стерилізації. Перед пастеризацією із сирим молоком необхідно поводитися так, щоб мінімізувати бактеріальне забруднення, розмноження й порчу під час процесів збирання, транспортування або зберігання.

  • Робота з пастеризованим молоком.

Будь-які бактерії, які пережили процес пастеризації, почнуть знову розмножуватися в теплому середовищі, якщо процес охолодження буде відкладений. Це може статися, якщо дати молоку повільно охолонути впродовж декількох годин за температури довкілля або якщо молоко залишити за теплої температури довкілля більш ніж на кілька годин перед годуванням. Виробникам треба постаратися остудити продукт незабаром після завершення пастеризації.

  • Моніторинг роботи пастеризатора.

Причинами того, що обладнання для пастеризації не досягає цільового часу та температури, можуть бути помилкові параметри або калібрування обладнання, несправність обладнання, брак достатньої кількості гарячої води або людську помилку, наприклад, передчасне вимкнення обладнання для завершення роботи по фермі. Обладнання має бути обладнане датчиком температури та дисплеєм, за допомогою якого виробники можуть щодня періодично перевіряти та контролювати час і температуру. Час і температуру треба контролювати щодня.

  • Очищення системи пастеризації.

У разі неякісних процедур очищення цілком ймовірно, що в системах пастеризації можуть утворюватися жирові, білкові та неорганічні плівки, що перешкоджають передаванню тепла молоку та слугують джерелом подальшого зараження молока бактеріями. Виробники мають чистити це обладнання так само ретельно, як і доїльну систему, використовуючи процедури, аналогічні звичайним процедурам санітарної обробки доїльних систем. Це включає санітарне оброблення не тільки самого обладнання для пастеризації, але й усього обладнання для збору, зберігання, транспортування або подачі, з яким контактує молоко, як до, так і після пастеризації.

Термічна обробка молозива

Молозиво першого доння є важливим джерелом поживних речовин і пасивно засвоюваних материнських антитіл, що мають вирішальне значення для захисту новонародженого теляти від інфекційних захворювань у перші тижні та місяці життя. Однак молозиво також може бути одним із найбільш ранніх потенційних джерел зараження молочних телят інфекційними агентами. Бактеріальне забруднення молозива викликає занепокоєння, оскільки патогенні бактерії можуть безпосередньо викликати такі захворювання, як діарея або септицемія. Бактерії в молоці також можуть перешкоджати пасивному всмоктуванню колгостральних антитіл у кровотік, знижуючи пасивне передавання імунітету в телят. Останнім часом зростає цікавість до згодовування пастеризованого молозива для зниження передавання інфекційних патогенів телятам; однак ранні дослідження з пастеризації молозива з використанням звичайних методів і температур для пастеризації молока дали менш ніж прийнятні результати. Пастеризація призвела до легкого або сильного  загущування молозива, зниження до 32 відсотків концентрації імуноглобуліну G (IgG) у молоці та зниження концентрації IgG у сироватці крові телят, яких годували пастеризованим молозивом. Попередні результати цього дослідження показують, що комерційні ферми можуть згодовувати телятам молозиво, яке було піддано термічній обробці з використанням низькотемпературного та тривалого підходу упродовж 60 хвилин, щоб зменшити вплив патогенів, зберігаючи водночас або навіть покращуючи пасивне передавання колостральних антитіл. Виробники мають розуміти, що необхідно провести набагато більше досліджень, перш ніж цю практику можна буде широко рекомендувати в даній галузі.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner