Продавець ТОВ УКРВЕТ розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
295 відгуків
Ветеринарне обладнання та інструменти | Обладнання для тваринництва і птахівництва
Контакти
ТОВ УКРВЕТ
ул. Сеченова 7А, 03127, Київ, Україна
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45
+380 (96) 426-45-45
Мапа
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45

Обрізання копит у коней. Складно чи ні?

Обрізання копит у коней. Складно чи ні?

Розчистка копит у коней трішки складніша ніж обрізання копит у корів або копитець у кіз та овець. І має свої особливості. Тому не підстригайте копита, якщо ви не маєте досвіду і не відчуваєте, що зможете зробити це самостійно. Якщо ж ви наважилися проводити цю процедуру власними силами, спочатку попросіть досвідченого спеціаліста ввести вас в курс справ і детально вивчіть методику. Також ознайомтеся з основними видами захворювань копит, що зустрічаються у коней. Головне пам’ятайте, що неправильне підстригання копит вашого коня може усугубити патологічні процеси, травмувати кінцівку або навіть створити умови для виникнення кульгавості. Більшість коней потребують регулярного триммінгу протягом кожного 3-6-тижневого циклу навесні та влітку та кожні 6-10 восени та зимою. Однак зростання залежатиме від різних факторів, таких як вік, фізична форма, загальний стан здоров’я та рівень активності.

Добре знати деякі ключові частини копита коня, перш ніж почати їх обрізати.

 

 

1 - пальцевий м'якуш; 2 - заворотний кут копита; 3 - ніжка стрілки; 4 - заворотная частина копита; 5 - верхівка стрілки; 6 - підошовний край стінки копита; 7 - рогова підошва копита; 8 - біла лінія копита; 9 - среднестрелочная борозенка; 10 - бічна борозна стрілки; 12 - основа шкіри облямівки; 13 - основа шкіри віночка; 14 - основа шкіри стінки; 15 - контур копита

Основи обрізання копит коня?

Вам знадобляться такі інструменти для розчистки копит :

  • Рашпіль
  • Кусачки (щипці для обрізання копит)
  • Копитний ніж
  • Щітка
  • Рукавички (необов'язково)
  • Підставка для копит (необов’язково)

Перш ніж почати – розмістіть свої інструменти, так щоб було зручно ними користуватися та зафіксуйте кінцівку коня. Правильно розташований інструмент для розчистки копит допоможе вам в подальшому уникнути відволікань і перерв під час процесу обрізання. Рекомендуємо мати інструменти достатньо близько, щоб дістатися до них, але поза досяжністю вашого коня. Потім підніміть грудну кінцівку коня, коли вона піднята, помістіть її між колінами, щоб утримувати ногу в потрібному положенні. Дивлячись вниз, копито має бути спрямоване до вас, що дасть вам хороший огляд усього копита. Намагайтеся тримати так, щоб уникати підтягування кінцівки в будь-яке неприродне положення, що створить для тварини незручності. Переконайтеся, що вам зручно працювати, а коневі комфортно. Кінь, що б’є ногами,тупцює явно відчуває дискомфорт та може завдати травм як собі так і вам. Залежно від обставин копита можуть бути твердими та сухими. Замочування копит протягом 15- 20 хвилин до обрізання може полегшити роботу. Якщо немає можливості зробити ванночку для копит, ви можете змочити копита розпилювачем. Далі обережно проведіть очистку копита, використовуючи копитний ніж. Тримайте ніж до себе, гачок має бути спрямований всередину. Залежно від кількості, твердості та товщини бруду, може знадобитися чистити підошву кілька разів. Обов’язково видаляйте забруднення без натискання, щоб уникнути непотрібних порізів або колотих ран від ножа. Паралельно використовуйте щітку. Провівши ретельну очистку використовуючи копитні кусачки починайте підстригати копита коня. Щіпці повинні бути гострими, щоб забезпечити легке видалення зайвої стінки та уникнути розривів та сколів. Скушування копитного рогу починайте з невеликих кількостей, перш ніж ви зможете вирішити, скільки можна знімати під час обрізання. Щоб уникнути гострого носка, обріжте передню частину копита під кутом 45 градусів. Коли ви вирішите, що достатньо знятий відрослий ріг, переходьте до наступного етапу- займіться опилом копита. Підпилювання — найскладніша частина процесу обрізки, оскільки під час розчистки може залишитися гострий край, незначні нерівності ітд. Щоб згладити краї вам знадобиться рашпіль. Переконайтеся, що ви перебуваєте в стабільному положенні, де ви можете зберігати рівновагу, тримаючи ногу. Використовувати обидві руки, щоб триматися за рашпіль, повільно та обережно, щоб не підпиляти чутливу підошву починайте шліфувати. Використовуйте білу лінію на копиті як орієнтир. Після того як ви вирівняли зовнішню стінку копита коня, вам потрібно буде обрізати підошву копита вона має бути нижче зовнішньої стінки. Це допоможе зберегти тиск на зовнішню стінку копита, а не на чутливу внутрішню підошву. Переконайтеся, що ви обрізаєте лише відмерлу тканину, що лущиться. Якщо тканина виглядає еластичною, коли ви розтягуєте її між пальцями, не обрізайте її, оскільки це може травмувати тварину. Закінчивши, переконайтеся, що копито симетричне, рівне з усіх боків , нижня частина зовнішньої стінки копита пласка.Не поспішайте та наберіться терпіння. Паралельно з розчисткою проводьте оцінку стану копита на наявність хвороб, оскільки навіть найменші ураження можуть призвести до великих проблем.

Не соромтеся звернутися за порадою до відповідних спеціалістів, відвідати курси обрізки копит.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner