Продавець ТОВ УКРВЕТ розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
295 відгуків
Ветеринарне обладнання та інструменти | Обладнання для тваринництва і птахівництва
Контакти
ТОВ УКРВЕТ
ул. Сеченова 7А, 03127, Київ, Україна
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45
+380 (96) 426-45-45
Мапа
+380 (93) 426-45-45
+380 (67) 426-45-45
+380 (50) 426-45-45

Годування свиней рідким кормом зробить тваринництво супервигідними

Годування свиней рідким кормом зробить тваринництво супервигідними

Альтернативні підходи до годівлі худоби дозволять зробити тваринництво конкурентоспроможним в умовах Зони вільної торгівлі з Євросоюзом. В цьому переконаний генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.

Українське м'ясо дорожче європейського приблизно на 50%. Якщо в країнах ЄС собівартість виробництва кілограма свинини в живій вазі становить близько 1 євро, то в Україні — 1,6-1,8 євро.
У чому причина? Насамперед – у витратах на корми. Саме корми займають 70-80% у собівартості свинини. Таким чином, щоб стати в нових умовах більш конкурентоспроможними виробником, українським компаніям необхідно зменшувати витрати саме на цю складову.

Альтернатива в годівлі свиней

Альтернативні підходи до годівлі худоби Слід сказати, що ефективність використання сухих кормів на більшості свинокомплексів України низька. Повсюдно зустрічаються грубі помилки у складанні рецептів комбікормів, де поживні речовини не збалансовані між собою, застосовуються ті компоненти в комбікормі, які є найдорожчими на ринку при наявності більш дешевих альтернатив. Поширена практика закупівлі зерна, шротів, макухи, а особливо преміксів за невиправдано завищеними цінами через змову технологів з постачальниками. Але ми хочемо звернути увагу на суттєво іншу технологію годівлі. Світовий ріст попиту на зерно (через збільшення обсягів виробництва біоетанолу, а також за зростаючих потреб в продуктах харчування в країнах, що розвиваються) неминуче буде робити традиційний для України корм на основі сухих компонентів з кожним роком все дорожче. В Європі цю проблему вирішили шляхом активного впровадження системи рідкого годування. За останні 5 років більше 70% тваринницьких підприємств повністю перейшли на годівлю свиней рідкими кормами. Суть технології в тому, що зерно стало сировиною подвійного призначення. Спочатку з кукурудзи чи пшениці отримали спирт (біоетанол), а потім дешеві відходи у вигляді спиртової барди згодували свиням, безумовно попередньо збалансувавши корм за нормами, необхідними для їх інтенсивного росту. Незважаючи на те, що вартість обладнання для рідкого годування приблизно на 20% вище, ніж для сухої і витрати на сам корм — а значить і собівартість м'яса — знижуються вдвічі! В Україні рідке годівлі використовують лише на підприємствах холдингу «Глобино».
Що використовувати у якості рідкого корму?

1. Спиртова барда

Після виробництва 1 літра спирту залишається близько 15 літрів кукурудзяного або пшеничного спиртової барди, яку можна використовувати в якості компонента рідкого корму. У перерахунку на суху речовину, спиртова барда буде мати щонайменше у 2,5 рази більше протеїну, а значить амінокислот, необхідних для росту тварини. Тонна зерна коштує свинокомплексу в 1,5 тис. грн. Аналогічний рівень поживності забезпечить 5 тонн спиртової барди, яка буде коштувати в середньому 100 грн. В 15 разів дешевше! Для спиртзаводу таку сировину особливої цінності вже не представляє. Підприємства продають барду за символічною ціною ― від 5 до 25 грн. з ПДВ за тонну. Деякі виробники готові навіть доплачувати ― щоб вирішити проблему утилізації цих відходів. Якщо будувати свинокомплекси у спиртзаводів, вони будуть ідеальними споживачами сировини і зразковими щодо ефективності бізнесу. У Радянському Союзі для цих цілей навіть були побудовані спеціальні бардопроводы, за яким відходи переробки спиртзаводу відправлялися безпосередньо на ферму.

2. Пивна дробина

Компонентом рідкого годування може бути і пивна дробина — побічний продукт виробництва пива. Пік виробництва доводиться на літні місяці — саме в цей період можна було б забезпечувати основну масу свинокомплексів живильним компонентом для рідкого корму. Проблема лише в тому, що продукт бродіння з високим рівнем вологості (80%), як і спиртову барду, просто транспортувати на далекі відстані та ще й в безперебійному режимі. Щоб вирішити проблему, дробину висушують до вологості нижче 15% і реалізують як концентрований корм. Проте на це потрібно витрачати дорогі енергоресурси, що може зробити процес низькорентабельним. Альтернатива як з спиртової барди — рідкий корм для свиней. Вартість рідкої пивної дробини трохи вище ― близько 300 грн. з ПДВ за тонну.

3. Корнаж (несушеная кукурудза)

В Європі, як і в Україні, кукурудза не дозріває на полі. Але там немає практики збору врожаю пізньої осені, а високі витрати на сушку зерна не є кращим рішенням для європейського фермера. Кукурудзу з вологістю 24-28% в Європі використовують для годівлі свиней. Наприклад, у Німеччині кукурудзу прибирають вологим, потім подрібнюють разом з качаном, перетворюючи в так званий «корнаж» (від англ. Согп — кукурудза). Отриману суміш поміщають в силосну яму і використовують для відгодівлі свиней. Таким чином, витрати на сушку нульові, і на зберігання — мінімум в 10 разів нижче, ніж на елеваторі. У раціоні свиней при рідкому годуванні обсяг корнажа може становити до 60%. Ефективність використання крохмалю, цукру, вуглеводів і протеїну з корнажа вище, інтенсивність росту свиней краще, а значить, витрата кормів менше. Що, зрештою, сприяє активному нарощуванню поголів'я свиней. Таким чином в Україні можна знизити собівартість свинини практично в 1,5 рази, що робить тваринницький бізнес з використанням корнажа супервигідними.

4. Молочна сироватка

Багато молочні підприємства просто утилізують сироватку, хоча насправді вона є гарною альтернативою дорогим кормів. В корму свиням, в промислових умовах, сироватку можна використовувати тільки при рідкісному годуванні, на відгодівлі свиней сироватку застосовують в ЄС як замінник води в рідких системах годування.

Поживна цінність сироватки забезпечує зміну практично 10% сухої речовини в кормах, а отже, економія до 10% зернових.

Сучасний європейський підхід до годівлі полягає в тому, що тварин не годують ні спиртової бардою, ні пшеницею, ні корнажем в чистому вигляді, а виробляють для тварин збалансований корм, що містить необхідний набір амінокислот, вітамінів, мікро - і макроелементів. Використовувати можна будь-яку сировину в різних комбінаціях, забезпечивши дотримання балансу поживних речовин, за фізіологічним потребам тварини. Основний критерій — корм повинен бути збалансованим (якісним) і дешевим.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner